joi, 12 mai 2011

Euro scade

 Moneda europeana a fost performera negativa din piata valutara in acest inceput de mai, depreciindu-se 5% fata de dolar, dar si fata de celelalte valute majore. Riscul unei vanzari agresive in cea de a doua jumatate a anului este ridicat, considera analistii de la Admiral Markets, care enumera cei mai importanti factori de risc pentru moneda europeana.
      Pozitia oficialilor europeni
       Anumiti oficiali UE considera ca nivelul la care a ajuns euro, fata de dolar in principal, ameninta industria. Sa nu uitam ca industria germana si franceza au performat cel mai bine dupa criza din Grecia. Altii sunt de parere ca noi masuri-stimulente sunt necesare, pentru a revigora economiile statelor cu probleme. Toate aceste comentarii sunt negative pentru euro.
                  Grecia & Irlanda
       Retrogradarea de catre agentiile de raiting si implicit costuri de finantare mai mari, restructurari, sporirea masurilor fiscale, speculatiile iesirii din zona euro, toti sunt factori ce slabesc increderea in moneda europeana. 
                     Un nou val de criza
   Principala amenintare, panica din pietele financiare, ar duce la un flux de capital panicat din zona euro catre lichiditate si siguranta (piata americana, aur, argint). Cat timp investitorii au fost optimisti, au privit doar la randamentul oferit de activele cu risc, neglijand fundamentele nu tocmai solide, dar se pot panica rapid, iar cursul de schimb se va ajusta si va depasi gravitatea situatiei, ca de obicei: marii investitori vand un pret supra-evaluat si cumpara apoi sub-evaluat.
                            Speculatiile din piata valutara         In acest an, euro s-a apreciat aproape 20% fata de dolar, oferind investitorilor un randament anualizat de 40%. Cum cotatiile au revenit la maximul ultimilor 3 ani si perspectivele sunt mai degraba sumbre, profiturile vor fi marcate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu