joi, 19 mai 2011

Ameninţarea cu un nou Război Rece

         Dacă Statele Unite continuă să îşi dezvolte proiectul de scut antirachetă în Europa de Est, în pofida protestelor Rusiei, Moscova "va trebui să ia măsuri de retorsiune, lucru pe care preferă să îl evite", a declarat Medvedev, într-o conferinţă de presă la Skolkovo, la periferia Moscovei.
       "Ar putea fi vorba, în acest caz, de posibilitatea de a dezvolta potenţialul ofensiv al capacităţilor noastre nucleare. Va fi un scenariu foarte prost, care ne va face să revenim în epoca Războiului Rece", a avertizat el.

Dmitri Medvedev a evocat riscul unei abandonări a tratatului ruso-american de dezarmare nucleară START, intrat în vigoare anul acesta, în ipoteza în care sistemul de apărare antirachetă în Europa va fi desfăşurat fără consultarea Rusiei.
     Preşedintele rus a făcut aceste declaraţii în prima sa mare conferinţă de presă, transmisă de televiziunile ruseşti şi organizată la Centrul de inovare Skolkovo, de la periferia Moscovei.
      "Am dori ca dezvoltarea sistemului antirachetă să se supună unor reguli clare", a subliniat Medvedev, insistând pe necesitatea implicării Rusiei la discuţii. "Invitaţi-ne să cooperăm!", a spus el.
       Rusia doreşte să fie parte cu drepturi egale la sistemul de apărare antirachetă din Europa. Occidentalii încă nu au răspuns solicitării Rusiei, dând asigurări că sistemul nu este îndreptat împotriva Moscovei.
       De la 3 mai, când a fost semnat un acord între SUA şi România pentru instalarea unor elemente antirachetă în această ţară, Rusia cere ca Statele Unite să garateze că aceste instalaţii nu reprezintă o ameninţare pentru capacităţile nucleare ruse.
  Medvedev a spus că, dacă Barack Obama nu va schimba planul de amplasare a scutului anti-rachetă din Europa, Rusia se gândeşte chiar să iasă din tratatul START de dezarmare nucleară pe care l-a semnat anul acesta cu Statele Unite după îndelungi amânări în parlamentul de la Moscova. 
 Ruşii se simt tot mai iritaţi de acest scut care le va slăbi din poziţia geostrategică pe care o au în Europa de Est.
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu